«Συνάντηση στο Χρόνο και τις Τέχνες», 2015


Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου υπάρχει μια μικρή μαρμάρινη πλάκα
με ανάγλυφη παράσταση διελκυστίδας Έρωτα – Αντέρωτα,
οι οποίοι τραβούν το ίδιο κλαδί δέντρου 
που βρέθηκε στη Κνωσσό τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Eros-AnterosCrete


«Έρως – Αντέρως: Συνάντηση στο Χρόνο και τις Τέχνες», 2015 


Ο Σύλλογος Εθελοντών στην Πρόληψη «Η Ομάδα» σας προσκαλεί στην ημερίδα: «Έρως – Αντέρως: Συνάντηση στο Χρόνο και τις Τέχνες», 2015, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου. Ελάτε να εμπνευστούμε, να αυτοσχεδιάσουμε, να δώσουμε χρώμα, εικόνα και φωνή στις αναπαραστάσεις του Έρωτα και του Αντέρωτα σήμερα.

Σκοπός της ημερίδας είναι, μέσα από διεπιστημονική και καλλιτεχνική προσέγγιση, να φέρουμε στο προσκήνιο ένα ξεχασμένο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό μύθο και να γίνει μια προσπάθεια να καταγραφούν τα πρόσωπα του Έρωτα και του Αντέρωτα διαχρονικά, πρόσωπα που γεννήθηκαν από τη σημαντικότερη ίσως ανάγκη του ανθρώπου να εμπιστευτεί το απρόβλεπτο, δίνοντας νόημα στη ζωή του και συνέχεια στον εαυτό του. Ίχνη των δύο αυτών μυθικών προσώπων εντοπίσαμε σε μαρμάρινη πλάκα που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (Ρωμαϊκή περίοδος) και στην Κρήνη Μοροζίνη.

Στο διάστημα του ενάμιση μήνα, αφότου κοινοποιήθηκε η πρόθεσή μας, σημαντικοί επιστήμονες και καλλιτέχνες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν με εισηγήσεις τους στην προγραμματιζόμενη διοργάνωση. Δυστυχώς, λόγω περιορισμένου χρόνου δε μπορούν να αξιοποιηθούν όλοι. Η μεγάλη ανταπόκριση όμως μας κάνει να πιστεύουμε βάσιμα ότι η σχεδιαζόμενη ημερίδα θα σηματοδοτήσει τη θεμελίωση στην πόλη μας ενός ετήσιου, βιώσιμου θεσμού με θέμα τον «Έρωτα – Αντέρωτα», που θα απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα και θα γίνει πόλος έλξης σημαντικών και καινοτόμων εκδηλώσεων Τέχνης, αλλά και Επιστημονικών – Φιλοσοφικών προσεγγίσεων και προβληματισμών.

H ημερίδα θα συμβάλλει σε μια ουσιαστική διερεύνηση αυτού του τόσο σημαντικού (πανανθρώπινα και διαχρονικά) θέματος και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία καθιέρωσης στην πόλη μας μιας ετήσιας συνάντησης επιστημόνων, φιλοσόφων και καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο.

Η ημερίδα περιλαμβάνει ομιλίες, βιωματικά εργαστήρια, σεμινάρια, μουσικά δρώμενα, κινηματογράφο, θέατρο και χορό.

Είναι μια ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε ο καθένας τις δικές του αποχρώσεις για τον Έρωτα, ως κινητήριο νόημα, ως βασική αρχή, όχι μόνο απέναντι σε ένα πρόσωπο, αλλά και απέναντι στην ίδια τη ζωή. Ο Αντέρωτας ως απάντηση, άλλες φορές αμοιβαία στέκεται, άλλες αντιστέκεται και άλλες μπορεί να μάχεται τον Έρωτα, ως ισορροπιστής ή εκδικητής. Οι δύο όψεις μας, στην προσπάθειά μας να δώσουμε νόημα και τελικά να εμπιστευτούμε το απρόβλεπτο – την ίδια τη ζωή. Ο διάλογος μεταξύ των δύο, η αρχή της συνέχειας και της συνοχής του Εαυτού και του Κόσμου. Η ψυχή προφανώς έχει την ανάγκη να περιπλανιέται, να ανακαλύπτει, να συνδιαλέγεται – η πιο κοινή γλώσσα ο έρωτας. Μέσα από ποικιλία προσεγγίσεων θα δούμε τα πρόσωπα του Έρωτα και του Αντέρωτα στο χρόνο και τις τέχνες. Παραμένει το αέναο παιχνίδι μεταξύ τους ζωντανό; Προς τα πού στρέφεται το τόξο και που καταλήγει το βέλος;

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών στην Πρόληψη «Η Ομάδα»
Μαρία Αλατζόγλου, ψυχολόγος, Msc


Περισσότερες πληροφορίες…

Πρόγραμμα Ημερίδας
Έρως – Αντέρως [βίντεο]
♥ Αποτυπώματα [βίντεο]
 «Καλό Μεσημέρι» [βίντεο]
Φωτογραφίες
Απολογισμός

IMG_2358

IMG_2359