«Η Ομάδα»


 • Σύλλογος Εθελοντών στην Πρόληψη 'Η Ομάδα'
  Σύλλογος Εθελοντών στην Πρόληψη «Η Ομάδα»

Σύλλογος Εθελοντών στην Πρόληψη «Η Ομάδα»


Με ερέθισμα το σεμινάριο Edwards δημιουργήθηκε μία ομάδα εθελοντών, η οποία απαρτίζονταν από άτομα άνω των δεκαοκτώ ετών, με κοινό χαρακτηριστικό την ευαισθητοποίηση στο θέμα της πρόληψης.

Η πρώτη συνάντηση της ομάδας αυτής πραγματοποιήθηκε στις 02/12/1996 στο χώρο του ΚΕ.Σ.Α.Ν – Κέντρου Πρόληψης Ηρακλείου. Ακολούθησαν αρκετές συναντήσεις με περιεχόμενο συζήτησης τη φιλοσοφία και τις δράσεις του ΚΕΣΑΝ, τους σκοπούς και τους στόχους της ομάδας και την κατάθεση ιδεών για δράσεις της ομάδας.

Μετά τις πρώτες συναντήσεις, αφού επιτεύχθηκε μια καλύτερη γνωριμία μεταξύ των μελών και έγινε σαφές το μήνυμα και το περιεχόμενο της πρόληψης, γεννήθηκε η ανάγκη δραστηριοποίησης της ομάδας.
Με την επιστημονική καθοδήγηση, βοήθεια και εποπτεία του ΚΕ.Σ.Α.Ν. η ομάδα ανέλαβε ενεργό δράση και πέντε χρόνια αργότερα, το 2001, απέκτησε θεσμική μορφή: Σύλλογος Εθελοντών στην Πρόληψη «Η Ομάδα».

Βασικός στόχος των δράσεων και των παρεμβάσεων του είναι η Προαγωγή της Ψυχοκοινωνικής Υγείας των κατοίκων της πόλης μας, μέσα από τη διάδοση της πρωτογενούς πρόληψης.

Η πρωτογενής πρόληψη περιλαμβάνει ένας πλήθος δραστηριοτήτων, εμπειριών και συμπεριφορών στην καθημερινή ζωή, που εξοπλίζουν το άτομο με τις κατάλληλες εφεδρείες και μέσα, έτσι ώστε να είναι ικανό να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει εν δυνάμει δύσκολες καταστάσεις. Όλες οι εμπειρίες αυτές οδηγούν το άτομο σε μία ισορροπημένη σχέση με τον εαυτό του και το περιβάλλον (φυσικό – κοινωνικό) και στην ικανότητα όχι μόνο να διατηρεί αυτή τη σχέση, αλλά και να την αναβαθμίζει.

Μέλη του Συλλόγου είναι επαγγελματίες από το χώρο της εκπαίδευσης, των κοινωνικών επιστημών και της υγείας, γονείς, φοιτητές και κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης. Διοικείται από 5μελές και χρηματοδοτείται από συνδρομές των μελών και χορηγίες.

collage_photocat
Κύριες δράσεις του Συλλόγου Εθελοντών στην Πρόληψη «Η Ομάδα»:
 • Υλοποίηση, σε συνεργασία με το ΚΕΣΑΝ, βιωματικών σεμιναρίων για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 • Υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
 • Συνεργασίες με τοπικούς κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς όλων των βαθμίδων.
 • Εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε συνέδρια.
 • Δημοσιεύσεις άρθρων.
 • Ραδιοφωνικές εκπομπές.
 • Διοργάνωση εκδηλώσεων τέχνης και πολιτισμού.
 • Διοργάνωση ημερίδων.
 • Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών.
 • Επιμορφωτικά σεμινάρια μελών.

Ο Σύλλογος συμμετέχει στο Εθνικό Δίκτυο Κοινωνικών Φορέων, είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου».


Επικοινωνία:
Facebook: Σύλλογος Εθελοντών στην Πρόληψη «Η Ομάδα»
Ε-mail: sillogos.i.omada@gmail.com

11262142_826386307443420_5219249512955399221_n